Април – Кой празнува? Какво да подаритe? Къде да празнувате?

  • Април – Кой празнува? Какво да подаритe? Къде да празнувате?

Април – Кой празнува? Какво да подаритe? Къде да празнувате?

01.04.2024

ва съвета за месец април – Прогнозата за времето обещава да е истинска пролет – не чакайте специален ден, наслаждавайте се на всяка дата в календара. И недейте да честитите на имениците, като им изброявате имената в един общ Фейсбук пост. Много по-добре е да ги поздравите лично и да им подарите бутилка хубаво вино или книга, а защо не и двете! 

1 април - Преп. Мария Египетска. Св. мчк Аврамий Български

Имен ден празнуват: Аврам

6 април - Успение на св. Методий Славянобългарски. Св. Ехтихий. Св. мчци Тимотей и Диоген. На тази дата честваме паметта на Свети Методий Славянобългарски, архиепископ на Панония.

 Имен ден празнуват: Страхил

14 април - Св. Мартин, папа Римски

Мартин, Мартина – тези имена произлизат от латинското Martius и се свързват с бога на войната, Марс. Християнството признава няколко светци с това име – св. Мартин от Тур, св. Мартин от Перу, св. Мартина, както и четирима папи. Света Мартина е била богато сираче, което помагало на бедните и онеправданите. Живяла е по време на управлението на Александър Север, по чиято воля била задържана. Тъй като не се отказала да се отрече от вярата си била подложена на мъчения, а в последствие и съсечена. Светицата е покровителка на Рим, както и на кърмещите майки.

Имен ден празнуват: Марти, Мартин, Мартина

18 април - Св. мчк Виктор 

Виктор бил войник по време на управлението на Марк Аврелий. За да се провери предаността им към страната и управляващите, войните били задължени да предадат в жертва животно на идолите. Виктор бил християнин и отказал, с което бил осъден на мъчения и изпитания. Вярата му му помогнала да премине невредим през всичко, дори победил виден магьосник и го принудил да стане християнин. Присъстващите по това време ослепени войници прогледнали. Виктор бил обезглавен през II век в Дамаск. Името Виктор, а от там и Виктория произхождат от латинското victori, което означава победа.

Имен ден празнуват: Виктор и Виктория

28 април - Цветница, Връбница

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква. Освен наименованието Цветница, този празник се нарича още Връбница. На този ден е прието да се ходи на църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец или други пролетни цветя. След като свещеникът ги освети, те се отнасят вкъщи и се поставят пред икона. Това е един от най-хубавите пролетни празници.

Имен ден празнуват: Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин, Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Малина, Маргарит, Невен, Невена, Невян, Ненка, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан, Цветелин, Цветомила, Цветомир, Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина, Цветомира, Цветанка, Маргарита.

Канени сте на имен ден, но не знаете какво да подарите?

Подаръчен комплект за душата и тялото – книга и вино. Изберете между 4 книги на български автори и 14 италиански вина. Вижте ТУК.

Подаръчният онлайн ваучер за вино  - един от малкото подаръци, с които със сигурност няма да сгрешите, ако се чудите с какво да изненадате човек. Изберете ваучер на стойност 50 или 100 лева за пазаруване в нашия онлайн магазин и оставете избора на виното за човека, който ще го консумира. Запознайте се с условията за доставка ТУК и условията за използване ТУК.

Имате имен ден или рожден ден, но не знаете къде да почерпите приятели?

Екипът на “Кино и Вино” предлага винени дегустации в удобно за Вас време и в тематичната атмосфера на винения ни шоурум на ул. “Борис Арсов” 9 в град София. Човекът, който ще налива чашите от най-доброто и ще ви запознае с неговата история и начин на консумация е Веселин Савов - симпозиарх, кинокритик, търговец на вино, дългогодишен винен консултант и любезен домакин.

Имате възможност сами да подберете вината, които ще опитате или да се доверите на нашите препоръки.

Винената дегустация е идеална възможност да съберете приятели и да обогатите заедно винената си култура, докато отпивате отлични италиански вина, без да миете чашите след това и да подреждате след гостите.

Тагове : Април – Кой празнува? Какво да подаритe? Къде да празнувате?

Потвърждавам Отказ