1. Училище за вино

  Училище за вино

  Кино и Вино представя ЧЕТВЪРТОТО ИЗДАНИЕ на УЧИЛИЩЕ ЗА ВИНО - ВКУСОВЕТЕ НА ИТАЛИЯ (Или как да не се чувствам идиот в магазина за вино и в ресторанта)

   

  Лектор: Веселин Савов - симпозиарх, кинокритик, търговец на вино и винен консултант

   

   

   Ето темите на курса:

  Тема 1: Какво е виното - алкохолна напитка, част от храната, мода или емоция? Стилове и видове във виното. Цветове, аромати, вкусове. Kратка история на виното.

  Тема 2: Бяла, пенлива и розова Италия. Сортове и вкусове. Основни области и какво да очакваме от тях.

  Тема 3: Червена Италия - Кианти, Брунело, Барбера, Амароне и други гиганти на червените вина.

  Тема 4: Как

  Виж повече
 2. Винените региони на Италия

  Винените региони на Италия

  Италианските вина са едно безкрайно море - фраза, колкото банална, толкова и вярна! Със своите 8 000 000 декара лозя, от които се поизвеждат 45 - 50 млн хектолитъра вино, 20 винени региона, повече от 100 области, над 350 официално признати сорта и още около 2000 местни, италианското вино обърква и самите италианци, а какво остава за чуждестранните любители на виното.

  По-долу ще се опитаме да ви разведем из най-известните винени региони на Италия и да посочим най-характерните и предпочитани сортове за всеки регион. Сигурни сме, че това което предпочитат местните хора, го правят и най-добре! И така!


  Винените региони на Италия - ПиемонтПИЕМОНТ / PIEDMONT

  Бели: Arneis, Moscato, Moscato d’Asti, Cortese, Sauvignon, Chardonnay

  Червени: Barbera, Nebbiolo, Dolcetto, Brach

  Виж повече
 3. DOC, DOCG... Какво означават?

  DOC, DOCG... Какво означават?

  Вземете бутилка италианско вино и вероятно ще видите някое от тези обозначения на етикета му. Какво означават те? Въпреки, че не винаги са лесни за разчитане, етикетите на виното съдържат много важна информация - най-вече дали виното, което ще купим, си струва цената или не.

  Тук ще намерите един прост, но полезен наръчник за италианските винени деноминации и друга подходяща информация, която може да намерите на етикетите на виното - всички те необходими за превръщането на вашия избор на вино в положителна инвестиция и приятно изживяване.

  През втората половина на 20-ти век, Италия решава да създаде серия от закони, които да гарантират качеството и автентичността на тяхното вино. Те обозначават защитени зони, в които производителите трябва да се придържат към строги правила, за да бъдат сертифицирани за качество. Освен географската зона, тези закони уреждат и други правила като вида на използваното грозде, съдържанието на алкохол и колко дълго отлежава виното.

   

  Виж повече