РОЗОВОТО PROSECCO СЕ РОДИ ОФИЦИАЛНО!

„Благодарим на всички, които са допринесли за този исторически резултат!”

Това са думи на Стефано Занете, президент на консорциума DOC Prosecco, след като стана ясно, че италианското правителство със закон одобри производството на розово Prosecco.

В разгара на лятото и пандемията от COVID 19 слуховете за това развълнуваха любителите на балончетата в цeлия винен свят. Сега слуховете са вече факт! През месец август постановлението беше побликувано в Държавен вестник на Република Италия, а съвсем наскоро се получи и разрешението за продажбите на розовото Prosecco в Европейския съюз.

Новото вино ще се прави при строго отределени технологични правила:

- Само два сорта грозде могат да се влагат във виното: Глера - минимум 85% и Пино Ноар до 15%. Задължително условие е гроздето да е от областта на Просеко.

- Виното ще се прави по метода на Шарма и периодът на ферментация ще бъде минимум 60 дни (Бялото добре познато Просеко ферментира 30 дни).

- Апелацията ще бъде Prosecco DOC и задължително ще бъде отбелязвана годината на реколтата.

Така, след единайсет годишна епична битка с бюрокрацията и някои консервативни собственици на изби, първото Prosecco Rose ще се появи масово на рафта през януари 2021г. То ще бъде реколта 2020г., от която се предвижда да се произведат около 30 милиона бутилки.

Най-нетърпеливите ще могат да опитат новото вино от експерименталните лимитирани серии, които някои от избите създадоха в очакване на официалния старт. Новото розе ще бъде основно събитие на винените изложения, които се предвиждат до края на годината (разбира се, ако пандемията не ни скрои лоша шега!).

Една от водещите изби, производителка на Prosecco в Италия - MONTELLIANA, в началото на декември ще достави за България 150 бутилки Prosecco Rose от историческата експериментална реколта 2019 г. Виното ще се продава само чрез предварителна заявка на сайта на вносителя www.kinoivino.bg.