DOC, DOCG... Какво означават?

Вземете бутилка италианско вино и вероятно ще видите някое от тези обозначения на етикета му. Какво означават те? Въпреки, че не винаги са лесни за разчитане, етикетите на виното съдържат много важна информация - най-вече дали виното, което ще купим, си струва цената или не.

Тук ще намерите един прост, но полезен наръчник за италианските винени деноминации и друга подходяща информация, която може да намерите на етикетите на виното - всички те необходими за превръщането на вашия избор на вино в положителна инвестиция и приятно изживяване.

През втората половина на 20-ти век, Италия решава да създаде серия от закони, които да гарантират качеството и автентичността на тяхното вино. Те обозначават защитени зони, в които производителите трябва да се придържат към строги правила, за да бъдат сертифицирани за качество. Освен географската зона, тези закони уреждат и други правила като вида на използваното грозде, съдържанието на алкохол и колко дълго отлежава виното.

 

Сертифицирането на италианските вина попада в три категории, обозначени със следните акроними:

DOCG, DOC и IGT.

 

Indicazione Geografica Tipica (IGT) - Типично географско указание

Повечето от тези вина получават името си от географския район, от който произхожда гроздето. Вината с IGT са с високо качество и са произведени в дефинирани географски зони и с по-малко ограничителни правила за производство, отколкото тези за вината DOC и DOCG. Специфично за тази категория е, че някои от най-добрите италиански вина (известни още като "Super Tuscany") попадат в тук само за да се избегнат по-строгите правила, свързани с DOC или DOCG, и да позволят повече експерименти с лозята. IGT вината в Италия са 118.

 

Denominazione di Origine Controllata (DOC) - Контролирано наименование за произход

Вината DOC принадлежат към райони, известни със своето винопроизводствено наследство. За да получи наименование DOC, виното трябва да е притежавало IGT най-малко 5 години. Характеристики на DOC вината трябва да отразяват характеристиките на тяхната територия и да спазват определени производствени методи. По този начин наименованието DOC гарантира както географския произход, така и високото качество, тъй като всяко вино DOC се оценява от специалисти, преди да бъде пуснато на пазара. Италия е дом на 330 вина DOC.

 

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) - Контролирано и гарантирано наименование за произход

За да стане DOCG, виното трябва да притежава наименование DOC в продължение най-малко на 10 години. Това се счита за признак на стабилно и консолидирано качество на вкуса и производството. Вината DOCG се наблюдават внимателно през цялата производствена верига, като се започне от вида на гроздето и от това как се отглежда, до методите за производство на вино. Контролите за вината DOCG са много и включват тест за вкуса, извършван от експертна комисия. С вино от DOCG наистина получавате най-доброто. Италианските вина DOCG са 73 и включват Prosecco, Barolo, Franciacorta, Chianti.

 

Съществува и Европейска класификация, която разделя вината на две основни категории:

 

Първата се отнася до вина, строго свързани със специфични географски местоположения и чието производство следва определени правила и норми. На европейско равнище тези вина са класифицирани като Indicazione Geografica Protetta (IGP) - Защитено географско указание и Denominazione di Origine Protetta (DOP) - Наименование със защитен произход. Категорията DOP обединява вината с DOC и DOCG от Италианската класификация.

 

Втората категория включва всички вина, които не са задължително свързани с определена област или грозде и чието производство не е толкова строго регламентирано. Такива са вината Vini da tavola (VdT) или т.нар. Трапезни вина и въпреки, че тази терминология се счита за остаряла, тя характеризира вина, които не свързани с определени географски региони или сорт грозде. Те са много често срещани, тъй като обикновено са тези, които в Италия се пият ежедневно с храната. Това не означава, че качеството им е ниско, но трябва да бъдем по-внимателни при избора на вино сред тях.

 

Както можете да си представите, има съответствие между обозначението на определено вино и цената му в магазина. Но също така, не приемайте автоматично, че DOC вино е по-добро от виното от IGT - както споменахме по-горе, някои големи вина могат да се промъкнат и в тази група.

 

Ето още някои термини, използвани в наименованията на италианското вино, които e полезно да се знаят:

 

Classico: Между 60-те и 70-те години на миналия век многобройните DOC граници са били преразгледани, за да включват по-големи площи. По този начин наименованието „Classico“ се отнася до оригиналните по-малки граници на лозарската зона. Пример за това е Chianti Classico.

Superiore: Superiore често се използва като стандарт за качество на производството, което обикновено показва по-високо качество на виненото грозде и често известно изискване за остаряване, преди виното да бъде пуснато за продажба.

Riserva: Riserva обикновено се използва като стандарт за качество на производството, който най-често се отнася до удължено стареене на виното преди пускането му за продажба. Много производители произвеждат само вина Riserva с грозде от изключителни реколти.

 

Разгледайте нашите DOCG вина

Разгледайте нашите DOC вина

Разгледайте нашите IGT вина