Наречен „Пиемонте“ (pee-ay-MONT-ay) в Италия, което се превежда като „в подножието на планината“ (Алпите), Пиемонт е един от най-почитаните региони в страната за производство на вино. Регионът е с площ от около 25 400 km², разположен в северозападната част на Италия, той е дом на пет подрегиона, които произвеждат отличителни вина с наименование. Основните хълмисти райони на Пиемонт са: Канавезе на северозапад, Ланге и Роеро на юг, Монферат в центъра, хълмовете на Новара и на Верганте на север, хълмовете на Тортона на югоизток.
Алпите и Апенините изиграват огромна роля в историята на това място. Те до голяма степен определят неговия благоприятен климат за винопроизводството. Но също така в продължение на векове те служели като защита срещу външното нашествие и в същото време срещу навлизането на новите постижения на енологията, които в крайна сметка пристигнали тук първо с римляните, а след това с появата на французите в Пиемонт.
Двете най-известни вина се произвеждат от гроздето Nebbiolo и са кръстени на селата Barolo и Barbaresco. Но тук не става дума само за червените вина. Белите вина на Пиемонт имат уважавано родословие и популярността им нараства поради съживяването на стари сортове като Аrneis. Сортът има репутацията на труден за отглеждане (името му всъщност е пиемонтски диалектен термин, който се превежда като „малък негодник“). Традиционно лозята Arneis се засаждат до лозята Nebbiolo до голяма степен като форма на защита – по-силният аромат на гроздето Arneis разсейва гладните птици и насекоми далеч от червеното Nebbiolo.
Повече от 75% от производството на вино в региона е посветено на вина DOC и DOCG, от които има съответно 41 и 19. Контролираното и гарантирано наименование за произход (DOCG) е най-високото наименование за италианските вина. Контролираното наименование за произход (DOC), има по-малко строги насоки.
През 2014 г. лозята по хълма Роеро са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и именно оттам идват вината на изба CRAVANZOLA, която грижливо пази своята 95-годишна история в правенето на перфектното вино!
Ние сме впечатлени от тях и затова поканихме Фабрицио Краванзола - четвърто поколение уайнмейкър и собственик на избата да разкаже историята на това уникално място и да представи шест вина, които избата произвежда, а ние ексклузивно внасяме на българския пазар!
Обещаваме срещата да ви пренесе на винен тур из хълмовете на Пиемонт, да усетите аромата на бъчвите на CRAVANZOLA и да се влюбите в тези шест вина с огромен потенциал.
Майсторски клас на Фабрицио Краванзола ще се проведе на 16 ноември, събота, от 14:00 ч. с любезното домакинство на Piatto Collezione.
Местата са ограничени, затова е необходима предварителна резервация на телефон: 0883 76 22 22 и 0889 23 07 94.
Цената за участие в дегустацията е 60 лв.
Работният език е английски.
Очакваме ви!