За бавното, виното и книгите

  • За бавното, виното и книгите

За бавното, виното и книгите

12.01.2023

Преди точно три години изпратих към издателството книгата "За бавното живеене и насладата от живота", в която заедно с Веселин Савов поставихме началото и на една друга поредица - поредицата от разкази за напреднали с винени истории.

Началото  започна с един разговор, който беше обилно полят с различни италиански вина. Тези вина и днес можете да опитате както от онлайн магазина www.kinoivino.bg, така и във физическия магазин на ул. "Борис Арсов" N9, който по това време дори не беше замислен. По-късно прекрасната Джули Савова даде идеята различните книги да могат да се купят в комплект с вината, за които се разказва в тях. Тя осъществи тази идея и ето така книгите оживяха истински!

В последвалите две книги "Храната, начин на употреба или Гурме за напреднали" и "Опитай това", Веско продължи да развива и обогатява познанията ни за вината, сортовете, винените традиции, региони, хора и истории на Италия. Той прави това умело и текстовете стават близки до всеки читател и почитател на добрия вкус и питие.

Всяка една от написаните страници започна да живее свой собствен живот, откри гостоприемството в сърцата, умовете и винените колекции на много българи. Спечели приятелството им.

Към днешна дата историите за хора, които идват в магазина със списъци, изготвени по историите в книгите, са десетки! Последният път, когато с Веско и Джули бяхме в магазина, дойде една дама. Тя си поръча конкретно вино, за което Веско е разказал в една от книгите и въобще не подозираше, че като притурка към книгата ще получи запознанство с авторите на място. Изненадата, радостта и щастието в очите ѝ, усмивката ѝ…това е най-голямата награда, на която може да се надява един разказвач.

Винените истории и книгите живеят!

Светлозар Желев, съставител на сборниците и събирач на хора и истории.

Вижте още: КОМПЛЕКТ КНИГА И ВИНО

Потвърждавам Отказ