Блог / Новини
Виното е любов и любовта е вино
За културата на виното и новостите във винения свят, за вината, които опитаме през месеца на виното и любовта – разговор в "Нашият ден" на Българското национално радио с Веселин Савов, винен познавач, вносител и дистрибутор на италиански вина, популяризатор на културата на виното.
Савов споделя, че популяризирането на винената култура и на италианските вина е голямо удоволствие, което привлича все повече ценители. Консуматорите вече не са само улегнали хора над 35-годишна възраст, а и много по-млади потребители, които избират да подхождат мъдро към пиенето на алкохол.
В момента на българския пазар голяма част от вината са добри, изтъква Савов и допълва, че потребителите на вино са най-интелигентната част от потребителите на алкохол.
Савов коментира цените на вината на българския пазар и тенденцията към предпочитане на по-скъпи продукти. По-високите цени се дължат на сложния процес на измисляне, производство и разпространение на доброто вино, по думите на специалиста.
"Евтините вина вече не се търсят", заявява гостът.
Според Савов хората вече са осъзнали, че вината са добри. Сега предизвикателството е да намерят своето вино.
Световният тренд е свързан с повишаване на пиенето и продажбите на бели вина. Бялото вино вече се пие целогодишно в световен мащаб и измества червеното – невиждано явление в историята на винарството, отбелязва Савов.
Експертът препоръчва на ценителите на бяло вино да заложат на вина от типа шардоне и да оставят по-свежите и пролетни сортове за по-нататък.
В края на разговора Савов запознава слушателите с по-малко известния пиемонтийски сорт роке, който дълго време остава пренебрегнат покрай върховните вина Бароло и Барбареско.
Целия разговор чуйте в звуковия файл ТУК.
TOП 10 най-продавани розета за 2024 г.
Да сложим розовите очила и да погледнем на
света по друг начин, имаме нужда във всеки сезон. Може би затова розето е вино, което се пие пролет, лято, есен и зима.
Защото е безспорен факт, че това вино създава настроение!
Специалистите твърдят, че първата причина е
неговият цвят. Той варира от наситено розово до най-нежните бледи нюанси на
розовото. Понякога има топли златисти оттенъци, а друг път те са искрящи. Тази
фина палитра зарежда с позитивизъм и ни кара да се чувстваме щастливи, когато
вдигнем чаша с любимо розово вино.
Вкусът на розетата пък
действа на вкусовите рецептори по уникален начин – сладостта на напитката
прелива в свежи нотки, което предизвиква усещане за спокойствие и пълнота.
Не на последно място всяко розе има свой собствен характер, защото се прави от
различни сортове червено грозде по технология за бяло.
Отдаваме заслуженото към Вашите любими 10 розови вина като ги подреждаме в класация спрямо продажбите за 2024 г.
·
Vallevo
Rose Montepulciano d’Abruzzo IGP
·
TRAMARI
ROSE GIAMPAOLO SGURA DOP LIMITED EDITION
·
VIVILUNA ROSATO IGP
TERRE DI CHIETI
·
Bardolino
Chiaretto DOP Campo de la Rose'
·
Toosa
Rosato Primitivo Salento IGP
Тези и още над 200
етикета на вина от Италия ще откриете на www.kinoivino.bg и в нашия
Специализиран магазин за италиански вина (София, ул. Борис Арсов 9).
TOП 10 най-продавани бели вина за 2024 г.
Любителите на бялото вино
определено имат вкус, защото през изминалата 2024 г. бяха изключително
взискателни и избираха с голямо внимание към вкуса и мириса на виното. Абсолютно
през всеки сезон белите вина бяха на почит. Доставяхме в София и страната,
продавахме на място в магазина и на база продажбите, се откроиха 10 бестселъри,
които заслужено попадат в класацията:
1.
Timo
Vermentino Salento I.G.P.
2. Il
Pumo Sauvignon Malvasia Salento IGP
3. Costa
Del Mulino Abruzzo Cococciola
6. Vermentino
Toscana IGT Scantianu
9. PINOT GRIGIO
REGUTA DOP FRIULI
Тези и още над 200 етикета на вина от Италия ще откриете на
www.kinoivino.bg и в нашия Специализиран магазин за италиански вина (София, ул.
Борис Арсов 9).
TOП 10 най-продавани пенливи вина за 2024 г.
Пенливи или искрящи вина са тези, които
съдържат естествени мехурчета от въглероден двуокис, продукт на ферментацията и
специфичния им метод на производство. Спомняме си годините, в които пенливото
вино в България се пиеше само на специални поводи като рожден ден или Нова
година, но някак неусетно превърнахме всеки ден в празник и сега пенливото вино
е предпочитан аперитив с повод или без. 2024 г. е сред рекордните ни по
продажба на пенливи вина и сме изключително щастливи, че просекото трайно
намери своето заслужено място във винената култура на българина.
Отдаваме заслуженото към
Вашите любими 10 пенливи вина като ги подреждаме в класация спрямо продажбите.
57
Asolo Prosecco Superiore DOCG Extra Dry
ASOLO SUPERIORE DOCG EXTRA BRUT
Prosecco
Valdobbiadene Superiore Extra Dry DOCG
4.07 Organic Spumante Brut PIWI
Prosecco
DOC Treviso Extra Dry
Meliora
Prosecco Rose DOC Brut Millesimato
Meliora
210 Prosecco Rose DOC Brut Millesimato
Liboll
Rose Vino Spumante Extra Dry
Тези и още
над 200 етикета на вина от Италия ще откриете на www.kinoivino.bg и в нашия Специализиран
магазин за италиански вина (София, ул. Борис Арсов 9).
TOП 10 най-продавани червени вина за 2024 г.
Много вино се изпи през
изминалата 2024 година, но предчувстваме, че още повече ще се изпие през 2025
г. Отдаваме заслуженото към Вашите любими 10 червени вина като ги подреждаме в
класация спрямо продажбите.
1. Sessantanni
Primitivo di Manduria DOP
2. Talò
Primitivo di Manduria DOP
4. Il Pumo Primitivo Salento
IGP
5. Governo
Toscano Sangiovese IGT
6. Capoccia
Ciliegiolo Maremma Toscana DOC
7. Chianti
Colli Senesi Riserva DOCG
8. Syrah
Riserva Delia Nivolelli DOC
9. Anniversario
62 Primitivo di Manduria DOP Riserva
1 Amarone
della Valpolicella DOCG
Тези и още над 200 етикета на вина от Италия ще откриете на
www.kinoivino.bg и в нашия Специализиран магазин за италиански вина (София, ул.
Борис Арсов 9).
Веселин Савов споделя каква е връзката между киното и виното в ефира на Euronews Bulgaria
Успешно приключи първият майсторския клас на Фабрицио Краванзола в България
Майсторският клас на Фабрицио
Краванзола “Вината от Роеро. Пиемонт” се оказа едно от най-успешните ни винени
събития през отминаващата 2024 г. Първото посещение на италианския уайнмейкър в
България със сигурност няма да е последно. Тук, освен нас, вече го очакват още
нови приятели – 40-те участници в майсторския клас и домакините от Piatto Collezione.
Пред събралата се аудитория
Фабрицио Краванзола направи представяне на изба Cravanzola – мястото, където
гроздето се превръща във вино, а виното се подготвя да срещне ентусиасти от цял
свят вече 95 години.
Мастър класът обхващаше
дегустация на шест вина: Roero
Arneis DOCG, Barbera
d'Alba DOC, Nebbiolo d'Alba DOC, La Marchesa Barbera d'Alba DOC, San Pietro Nebbiolo d'Alba DOC и Canavodi
Roero DOCG. Фабрицио Краванзола разговаря лично с всеки от участниците и
отговори на индивидуални въпроси.
Менюто от подходящи разядки,
прясно изпечена фокача и невероятното осо буко (osso bucco), както и
цялостното атмосферата на ресторанта абсолютно кореспондираха с подбора на
вина. Тази симбиоза се постига трудно, но не и когато работят професионалисти.
Изказваме специални
благодарности на нашите домакини Piatto
Collezione за перфектната организация и топлото гостоприемство и на
Фабрицио Краванзола - нашият специален гост от винарска изба Краванзола, с
която ни свързват 7 успешни години, в които сме ексклузивен вносител на техните
вина за България!
Към момента в портфолио на
Кино и Вино има 7 вина
на избата, а в началото на 2025 г. ще внесем още две - Niseo и
Alseide. През идната година активно ще работим за още майсторски класове, в
които любителите на вино да получат ценни знания от италианските изби, с които имаме
удоволствието да работим.
А дотогава не забравяйте, че
в магазина на “Кино и Вино” имате възможността да направите лични и
корпоративни дегустации, които ще бъдат проведени от Веско Савов. Можете да
изберете от над 200 италиански вина, които да опитате, да научите историята на
различни изби и сортове, да разберете защо пиенето на вино не е просто
консумация, а изкуство, което си струва да oвладеете.
До вината на Роеро (Пиемонт) и обратно с изба CRAVANZOLA
Наречен „Пиемонте“ (pee-ay-MONT-ay) в Италия, което се превежда като „в подножието на планината“ (Алпите), Пиемонт е един от най-почитаните региони в страната за производство на вино. Регионът е с площ от около 25 400 km², разположен в северозападната част на Италия, той е дом на пет подрегиона, които произвеждат отличителни вина с наименование. Основните хълмисти райони на Пиемонт са: Канавезе на северозапад, Ланге и Роеро на юг, Монферат в центъра, хълмовете на Новара и на Верганте на север, хълмовете на Тортона на югоизток.
Алпите и Апенините изиграват огромна роля в историята на това място. Те до голяма степен определят неговия благоприятен климат за винопроизводството. Но също така в продължение на векове те служели като защита срещу външното нашествие и в същото време срещу навлизането на новите постижения на енологията, които в крайна сметка пристигнали тук първо с римляните, а след това с появата на французите в Пиемонт.
Двете най-известни вина се произвеждат от гроздето Nebbiolo и са кръстени на селата Barolo и Barbaresco. Но тук не става дума само за червените вина. Белите вина на Пиемонт имат уважавано родословие и популярността им нараства поради съживяването на стари сортове като Аrneis. Сортът има репутацията на труден за отглеждане (името му всъщност е пиемонтски диалектен термин, който се превежда като „малък негодник“). Традиционно лозята Arneis се засаждат до лозята Nebbiolo до голяма степен като форма на защита – по-силният аромат на гроздето Arneis разсейва гладните птици и насекоми далеч от червеното Nebbiolo.
Повече от 75% от производството на вино в региона е посветено на вина DOC и DOCG, от които има съответно 41 и 19. Контролираното и гарантирано наименование за произход (DOCG) е най-високото наименование за италианските вина. Контролираното наименование за произход (DOC), има по-малко строги насоки.
През 2014 г. лозята по хълма Роеро са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и именно оттам идват вината на изба CRAVANZOLA, която грижливо пази своята 95-годишна история в правенето на перфектното вино!
Ние сме впечатлени от тях и затова поканихме Фабрицио Краванзола - четвърто поколение уайнмейкър и собственик на избата да разкаже историята на това уникално място и да представи шест вина, които избата произвежда, а ние ексклузивно внасяме на българския пазар!
Обещаваме срещата да ви пренесе на винен тур из хълмовете на Пиемонт, да усетите аромата на бъчвите на CRAVANZOLA и да се влюбите в тези шест вина с огромен потенциал.
Майсторски клас на Фабрицио Краванзола ще се проведе на 16 ноември, събота, от 14:00 ч. с любезното домакинство на Piatto Collezione.
Местата са ограничени, затова е необходима предварителна резервация на телефон: 0883 76 22 22 и 0889 23 07 94.
Цената за участие в дегустацията е 60 лв.
Работният език е английски.
Очакваме ви!
Рубриката на Веско Савов: Избрани вина за месец септември
И ето, че
неусетно септември дойде. Този месец символизира началото на
есента, събирането на реколтата, жътвата и узрелите плодове на майката природа.
През месец септември настъпва есенното равноденствие, денят и нощта се
изравняват. Той е своеобразен символ на баланса между лятото и зимата,
светлината и мрака, материята и духа…и е идеален за вино - за цялата ароматна и цветна гама от вина!
Септемврийската селекция от
вина е истинска амброзия:
Пенливо вино PROSECCO VALDOBBIADENE сорт Глера, изба Монтелиана, област Венето. В края на лятото едно класическо Просеко е винаги добре дошло! Ниски захари, фин перлаж, неописуема свежест! Идеално е за разкош по всяко време на деня!
Бяло вино GRILLO BIOLOGICO, сорт Грило, изба Корте Феро, област Сицилия. Грилото е "флагмана" на белите сортове в Западна Сицилия. От него се правят вълнуващи сухи вина, със здраво тяло, цитрусови нотки и забележителна способност да се сдвояват с различни храни. Горещо препоръчвам по залез слънце и в достатъчно количество, че ако се услади да посрещнете и изгрева.
Бяло вино VERMENTINO VIGNA FIORINI, сорт Верментино, изба Морелино ди Скансано, област Тоскана. Това вино идва от Марема - сърцето на престижните тоскански вина от високите класове. За него гроздето се бере късно, подбира се буквално всяка чепка и после виното се оставя да отлежи поне 8 месеца преди да излезе на пазара. Резултатът е прелестен! Възможните комбинации с храна са много – риба, бяло месо, меки сирена и разбира се – паста.
Розе VALLEVO, сорт Монтепулчано д'Абруцо, изба Френтана, област Абруцо. Меко, свежо и вкусно розе, което бих препоръчал за компания на всякакъв вид риба, морски дарове, миди, ризото. Ако искате да удължите морската почивка и в града – консумирайте това вино и няма да съжалявате!
Червено вино NOBILIS, сорт Руке', изба
Тенута Монтеманьо, област Пиемонт. Феноменален сорт, много рядък и за
съжаление, непознат в България. Вината правени от него са силно ароматни
с отчетливи билкови нюанси, тялото е сочно с екзотични привкуси и забележително
дълъг финал. Вино, което трудно се забравя и задължително трябва да опитате! То
е поезия в бутилка и определено септември му отива!
Тези и още над 200 етикета ще откриете
на www.kinoivino.bg и в нашия
Специализиран магазин за италиански вина (София, ул. Борис
Арсов 9). За допълнителна
информация и винена консултация, може да се свържете с мен на телефон: +359 87 8128910
С кои роли ще запомним Ален Делон? Говори кинокритикът Веселин Савов
Ален Делон ни напусна на 88 години. Социалните мрежи бяха заляти със спомени и снимки с него. Отиде си най-красивият мъж на XX век, чието име стана световен синоним за красота и мъжественост. За това какво остави Делон след себе си, за таланта, за чепатия характер – коментар на кинокритика Веселин Савов за Euronews Bulgaria.
Интервюто вижте във видеото.