Блог / Полезно

Веселин Савов: Чест прави на американската филмова академия, че качи Грозев на сцената

Публикувано на: 13.03.2023

Не бях виждал толкова стилна и добре направена церемония по връчване на оскарите без никакви изцепки и лигавщини, които бяха характерни за последните години.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Веселин Савов -  симпозиарх, кинокритик, търговец на вино и винен консултант, собственик на “Специализиран магазин за италиански вина”.

Рейтингът тръгна стремглаво надолу заради лоши сценарии на церемониите, лоши филми, изключителна политическа активност, което дразнеше хората.

Изключителен успех за филма "Навални" с Христо Грозев. Чест прави на американската филмова академия, че не само покани Христо Грозев в салона, но го качи и на сцената, без да се плаши, че някой ще направи атентат. Спомняте си само преди месец на БАФТА го помолиха да остане отвън.

"Наградата за "Навални" е заслужена, много е трудно да се направи този филм и много кураж се иска. Знам, че Грозев е обявен за издирване от руските служби, които забавят, но не забравят. Надявам се този път здравият разум да надделее, това е все пак филм".

Академията този път всичко, навсякъде, едновременно го даде на един филм, за да няма много обидени. Тази година има няколко много силни филма, включително и касови. Това, че са касови въобще не означава, че са лоши – "Елвис", "Аватар", филмът за Спилбърг, да не говорим за "Баншите".

Вижте цялото интервю във видеото.

За бавното, виното и книгите

Публикувано на: 12.01.2023

Преди точно три години изпратих към издателството книгата "За бавното живеене и насладата от живота", в която заедно с Веселин Савов поставихме началото и на една друга поредица - поредицата от разкази за напреднали с винени истории.

Началото  започна с един разговор, който беше обилно полят с различни италиански вина. Тези вина и днес можете да опитате както от онлайн магазина www.kinoivino.bg, така и във физическия магазин на ул. "Борис Арсов" N9, който по това време дори не беше замислен. По-късно прекрасната Джули Савова даде идеята различните книги да могат да се купят в комплект с вината, за които се разказва в тях. Тя осъществи тази идея и ето така книгите оживяха истински!

РОЗОВОТО PROSECCO СЕ РОДИ ОФИЦИАЛНО!

Публикувано на: 07.10.2020

„Благодарим на всички, които са допринесли за този исторически резултат!”

Това са думи на Стефано Занете, президент на консорциума DOC Prosecco, след като стана ясно, че италианското правителство със закон одобри производството на розово Prosecco.

В разгара на лятото и пандемията от COVID 19 слуховете за това развълнуваха любителите на балончетата в цeлия винен свят. Сега слуховете са вече факт! През месец август постановлението беше побликувано в Държавен вестник на Република Италия, а съвсем наскоро се получи и разрешението за продажбите на розовото Prosecco в Европейския съюз.

Винените региони на Италия

Публикувано на: 09.02.2019

Италианските вина са едно безкрайно море - фраза, колкото банална, толкова и вярна! Със своите 8 000 000 декара лозя, от които се поизвеждат 45 - 50 млн хектолитъра вино, 20 винени региона, повече от 100 области, над 350 официално признати сорта и още около 2000 местни, италианското вино обърква и самите италианци, а какво остава за чуждестранните любители на виното.

По-долу ще се опитаме да ви разведем из най-известните винени региони на Италия и да посочим най-характерните и предпочитани сортове за всеки регион. Сигурни сме, че това което предпочитат местните хора, го правят и най-добре! И така!

DOC, DOCG... Какво означават?

Публикувано на: 31.01.2019

Вземете бутилка италианско вино и вероятно ще видите някое от тези обозначения на етикета му. Какво означават те? Въпреки, че не винаги са лесни за разчитане, етикетите на виното съдържат много важна информация - най-вече дали виното, което ще купим, си струва цената или не.

Тук ще намерите един прост, но полезен наръчник за италианските винени деноминации и друга подходяща информация, която може да намерите на етикетите на виното - всички те необходими за превръщането на вашия избор на вино в положителна инвестиция и приятно изживяване.

През втората половина на 20-ти век, Италия решава да създаде серия от закони, които да гарантират качеството и автентичността на тяхното вино. Те обозначават защитени зони, в които производителите трябва да се придържат към строги правила, за да бъдат сертифицирани за качество. Освен географската зона, тези закони уреждат и други правила като вида на използваното грозде, съдържанието на алкохол и колко дълго отлежава виното.

Показани 1 от 5 | 5 (1 Страници)
Потвърждавам Отказ