Усещане за страст - Комплект Книга и Вино

VIGNAIOLI MORELLINO DI SCANSANO
  • 43.00лв.
  • Без данък: 35.83лв.
  • В НАЛИЧНОСТ
  • Код на продукта: OPT-0104

Комплект бутилка червено вино Capoccia Ciliegiolo Maremma Toscana DOC и книга "ОПИТАЙ ТОВА", автор Светлозар Желев.

„Опитай това, опитай това, опитай това...”

Толкова пъти съм чувал тези покани, изричани на стотиците дегустации, изложения, презентации на вина, винени вечери, посещения в изби или винени турове, че са се превърнали в рефрен, който моментално зазвучава в главата ми щом видя приготвената за отваряне бутилка или чуя деликатния пукот на излизащата тапа, или дори само да усетя аромата на вино. Опитване и пак опитване, безкрайни опитвания, които правят ароматните и вкусовите ти рецептори все по-развити, все по-разбиращи, все по-добри.

Произведено от редкия сорт грозде Чилиеджиоло, това е вино е живо доказателство за легендарните умения на винарите от Тоскана.

Гроздето се бере през средата на септември, след винификацията старее 3 месеца в метални съдове върху фините утайки и още 3 месеца в бутилката преди се появи на пазара. То бързо достига оптималните си качества и се препоръчва да се консумира младо, до три години от брането.

Цветът е ярък рубинен, в носа се долавят червени плодове (череши, зрели вишни, къпини), които в последствие се прехвърлят върху небцето и оставят забележително траен послевкус. Тялото е средно, сочно и вкусно, с окръглени танини. Подходящо е за ежедневна употреба и е добра компания за основни месни ястия, червени меса и сирена.


Кооперативната винарна на Vignaioli del Morellino di Scansano е основана през 1972 г., когато малка група производители от Scansano решават да обединят усилията си за производството на вино. Групата бързо се разраства и през 80-те години на миналия век е взето важно решение: докато други кооперативи са решили да се съсредоточат върху количеството, те избират най-трудния път, този на качеството. Това изисква значителни инвестиции от всички членове и сериозни усилия в обработката на лозятя. Няколко десетилетия по-късно усилията им са възнаградени. Днес Vignaioli del Morellino di Scansano се състои от 160 члена, чиито лозя се простират над хълмовете около Scansano, в провинция Grosseto, на обща площ около 600 хектара.

Вид вино: Червено сухо
Сорт: Чилиеджиоло
Година: 2020
Алкохол: 14.0% vol
Бутилка: 750 ml
Регион: Тоскана
Регион: Тоскана
Комбинация с храни:
Червени меса Меки сирена Твърди сирена Колбаси
Температура на сервиране:
16 ℃
Потвърждавам Отказ