Трапезата за Гергьовден - петте вина, които препоръчваме

  • Трапезата за Гергьовден - петте вина, които препоръчваме

Трапезата за Гергьовден - петте вина, които препоръчваме

04.05.2023

Веселието, доброто настроение и богата трапеза са задължителни на този ден, за да може да има здраве и берекет през цялата година.

На празника е важно присъствието на цялото семейство около трапезата. Освен печеното агне, трябва да присъства зеленина и свежи зеленчуци. Например зелена салата, свеж, пресен лук и репички. Изпича се и обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара. Няма как да не се вдигне и наздравица. Точно за нея подбрахме топ 5 вина от нашата винена листа и горещо ги препоръчваме:


VALLEVOROSE MONTEPULCIANO d'Abruzzo на изба Frentana – изключително свежо, ненатрапчиво розе. Цветът е близък до този на провансалските розета. В носа се усеща аромат на червени плодове и цветя. А когато отпиете върху небцето си ще усетите отлично балансиран вкус, мекота и хармония на киселинност и минералност. Виното определено е добра компания, която в никакъв случай няма да се натрапи и да засенчи ястията. Идеално е да Ви придружи от салатата до десерта.

ROSE PINOT GRIGIO от изба Lavis – в него всичко е забележително! Има изискан дизайн на бутилката, прекрасен цвят „люспа от лук” в линията на най-добрите провансалски розета. Нос, в който се долавят аромати на бяла праскова и жълта ябълка и накрая един запомнящ се вкус с изявени минерални нотки и меки, копринени танини. Горещо го препоръчваме, ако ще съберете гостите за вечеря. Поднася се добре охладено до 8 -10 С.

Alice Rosato Di Toscana на изба Montepescini - вежото  и елегантно розе от Тоскана, сорт Санджовезе. Този розов еликсир носи името на дъщерята на собственика на избата и определено ще привлече вниманието на трапезата. Красивият розов цвят, съчетан с свежите плодови и флорални аромати и балансираният характерен вкус на червени плодове и пролетни билки, го превръщат в едно от най-предпочитаните за крехкото агнешко.

Tara Rosso Piceno  на изба Tenuta Cocci Grifoni – маково поле в бутилка. Изключително сполучлив купаж, с искрящ червен цвят, свеж ароматен букет на малини, циклама и череша, а на небцето се долавят отчетливо плодови нотки – зрели червени плодове и цитруси. Това вино е подходящо за целогодишна консумация. Не сме споделили всички годишни сезони с него, но вече го тествахме с агнешкото за Великден и гарантираме, че изборът и за Гергьовден ще е безпогрешен!

Vigna Benefizio на изба Vignaioli Morellino di Scansano - 100% Санджовезе набрано от специално лозе с 15-годишни растения. Виното отлежава 6 месеца в барици от френски дъб и още 3 месеца в бутилката, преди да се появи на пазара. Отличен рубинен цвят, чист и блестящ. Ароматният букет е интензивен и многопластов: нотки на червени горски плодове и какао, пикантни нюанси и балсамова основа. Вкусът е плътен, с фини и заоблени танини, с послевкус отговарящ на носа. Определено е избор, с който да впечатлите и собствените си и сетивата на гостите около трапезата. То е като да им сервирате Италия в чаша, докато хапвате в българския си дом! 

Потвърждавам Отказ