Веселието, доброто настроение и
богата трапеза са задължителни на този ден, за да може да има здраве и берекет
през цялата година.
На празника е важно присъствието
на цялото семейство около трапезата. Освен печеното агне, трябва да присъства
зеленина и свежи зеленчуци. Например зелена салата, свеж, пресен лук и репички.
Изпича се и обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара.
Няма как да не се вдигне и наздравица. Точно за нея подбрахме топ 5 вина от
нашата винена листа и горещо ги препоръчваме:
VALLEVOROSE MONTEPULCIANO d'Abruzzo на изба Frentana
– изключително свежо, ненатрапчиво розе. Цветът е близък до този на
провансалските розета. В носа се усеща аромат на червени плодове и цветя. А
когато отпиете върху небцето си ще усетите отлично балансиран вкус, мекота и
хармония на киселинност и минералност. Виното определено е добра компания,
която в никакъв случай няма да се натрапи и да засенчи ястията. Идеално е да Ви
придружи от салатата до десерта.
ROSE
PINOT GRIGIO от изба Lavis – в него всичко е забележително!
Има изискан дизайн на бутилката, прекрасен цвят „люспа от лук” в линията на
най-добрите провансалски розета. Нос, в който се долавят аромати на бяла
праскова и жълта ябълка и накрая един запомнящ се вкус с изявени минерални
нотки и меки, копринени танини. Горещо го препоръчваме, ако ще съберете гостите
за вечеря. Поднася се добре охладено до 8 -10 С.
Alice Rosato Di
Toscana на изба Montepescini - вежото и елегантно розе от
Тоскана, сорт Санджовезе. Този розов еликсир носи името на дъщерята на
собственика на избата и определено ще привлече вниманието на трапезата.
Красивият розов цвят, съчетан с свежите плодови и флорални аромати и балансираният
характерен вкус на червени плодове и пролетни билки, го превръщат в едно от
най-предпочитаните за крехкото агнешко.
Tara Rosso
Piceno на изба Tenuta Cocci Grifoni – маково поле в бутилка.
Изключително сполучлив купаж, с искрящ червен цвят, свеж ароматен букет на
малини, циклама и череша, а на небцето се долавят отчетливо плодови нотки –
зрели червени плодове и цитруси. Това вино е подходящо за целогодишна
консумация. Не сме споделили всички годишни сезони с него, но вече го тествахме
с агнешкото за Великден и гарантираме, че изборът и за Гергьовден ще е
безпогрешен!
Vigna
Benefizio на изба Vignaioli Morellino di Scansano - 100% Санджовезе набрано от специално
лозе с 15-годишни растения. Виното отлежава 6 месеца в барици от френски дъб и
още 3 месеца в бутилката, преди да се появи на пазара. Отличен рубинен цвят,
чист и блестящ. Ароматният букет е интензивен и многопластов: нотки на червени
горски плодове и какао, пикантни нюанси и балсамова основа. Вкусът е плътен, с
фини и заоблени танини, с послевкус отговарящ на носа. Определено е избор, с
който да впечатлите и собствените си и сетивата на гостите около трапезата. То
е като да им сервирате Италия в чаша, докато хапвате в българския си дом!