РУБРИКАТА НА ЛИЛИ ЦВЕТКОВА: ВИНАТА НА ЗИМАТА

  • РУБРИКАТА НА ЛИЛИ ЦВЕТКОВА: ВИНАТА НА ЗИМАТА

РУБРИКАТА НА ЛИЛИ ЦВЕТКОВА: ВИНАТА НА ЗИМАТА

08.12.2024

Астрономическата зима настъпва на 21 декември и продължава до 21 март – три месеца за домашен уют, аромат на мандарини, срещи с приятели от близо и далеч, десетки покани за обяди и вечери, чакани срещи за размяна на подаръци, дълги вечери пред камината на сладки приказки и чаши пълни с вино! Вино за коледните празници, вино за новогодишните празници, вино за имените дни, вино за Деня на виното и любовта - 14 февруари, вино за дамите на 8 март, вино за всеки ден, за да няма грешка…

Моят адвент винен календар за зимата има 10 винени спирки и с радост ги споделям с вас:

Merlot, сорт Мерло, изба BORGA – вино за компания вкъщи, след изморителен работен ден в офиса! Галещо небцето и отпускащо душата, докато седите на дивана, просто наблюдавате коледната елха и искате да изпразните главата си от съдържание. Цветът е искрящ рубин, ароматът е букет от червени плодове, предимно череши и вишни, с последващи пиперливи и тревисти нотки.

Collezione Cinquanta, сорт Примитиво/Негроамаро, изба SAN MARZANO – Виното за рождени дни, годишнини и специални поводи. Моят фаворит за коледната вечеря. За производството му се използват най-добрите червени плодове от лозята на Саленто. Отлежава в дъбови бъчви в продължение на 12 месеца.  Има рубиненочервен цвят с гранатови отражения. Ароматът е интензивен букет от сливи и конфитюр, с нотки на ванилия и лешници. Вкусът е структуриран, интензивен и мек. 

Primo Ottobre, сорт Барбера, изба BINE - Виното се добива от отделно подбрани чепки и след ферментацията отлежава 18 месеца в дъбови бъчви, а после и в бутилката. Това добавя към характерните аромати на барберата –(горски плодове и ягоди) нови нюанси – на женско биле, пипер и тютюн. Виното развива страхотно тяло , плътно и мощно и, същевременно, елегантно. Primo Ottobre е отличен подарък, ако ви поканят на имен ден на някой Христо, Стефан, Иван, Веселин, Йордан, въобще – вино, което се помни и подарък, който ще бъде запомнен!

San Pietro, сорт Небиоло д'Алба, изба CRAVANZOLA – Вино, което винаги пазя вкъщи за специални хора, за приятели, с които не броим времето и обядът прераства във вечеря! Червени плодове и малина сладко се открояват на носа, заедно с нюанси на подправки като канела и ванилия. Със силно привлекателен и интензивен, смел вкус, San Pietro Nebbiolo е голямо, стилно вино, което прекрасно се съчетава с печени червени меса и зрели сирена.

Il Grifone, сорт Монтепулчано, изба COCCI GRIFONI – Виното за коледния обяд. Ароматът наистина е забележителен – редуват се презрели сини сливи с нотки на черен чай и аромати на теменужки. Структурата на глътката е омайваща, отлично хармонизирана, много сочна и същевременно мека. Отива си с месата от барбекюто така както питката си отива с маслото – 10 от 10.

Nero d'Avola, сорт Неро д‘Авола, изба CORTE FERRO – Ако ви се отдаде възможност тази зима да нощувате в хижа, това вино е най-добрата компания за вечерта пред камината. В себе си то носи кадифени танини, постигнати след 4-месечно отлежаване в барици от френски дъб. Носът е богат на плодови нюанси и билки, цветът е невероятно красив рубин, а вкусът ярък и запомнящ се, с дълъг послевкус на презряла къпина. Отлична комбинация е за сушени меса, каквито зимата носи със себе си.

Amarone MARZIALE, сорт Корвина / Корвиноне, изба TINAZZI -  Специално вино, направено по специална технология и определено е вино за повод. Аз бих го отворила в новогодишната нощ, защото всяка стара година заслужава да бъде изпратена с благодарност, а всяка нова – с надежда и с най-доброто, което имаме! Виното радва окото с красивия си дълбок пурпурен цвят с гранатови отблясъци. Носът е почетен с изкусителните аромати на презрели червени плодове, подправки и препечен хляб. Усещанията върху небцето са вълнуващи - великолепна текстура, пълна хармония между киселинност , кадифени танини и минералност. Послевкусът е безкраен и незабравим!

 Vlu, сорт Барбера д'Асти, изба PREDIOMAGNO - Сочно и вкусно червено вино, особено подходящо за сезона, с мощно тяло и дълъг послевкус. Бих го споделила в дамска компания, която не спазва диета, защото на това вино му отиват дълги разговори и сочни червени меса, както и твърди сирена!

62 Anniversario, сорт Примитиво ди Мандуриа , изба SAN MARZANO – Бих оставила това вино за февруари, за месеца на виното и любовта, защото между нас се породи любов още от първата глътка. Виното отлежава 18 месеца във френски и американски дъбови бъчви. Има потенциал за стареене в продължение на 7 години. Притежава  наситен и елегантен рубинено червен цвят. В богатия му и сложен аромат се долавят сливи, конфитюр от череша, тютюн и лека пикантност. Вкусът е богат и мек, изпълнен с благородни танини с нотки на какао, кафе и ванилия. Божествено е!

Nebbiolo, сорт Небиоло д'Алба, изба CADIA – Това червено сухо вино идва от най-популярния сорт в областта, добил слава в периода, когато Савойската династия управлява Пиемонт. Оттогава го наричат „виното на аристократите“. Има нещо наистина аристократично в гранатовия му цвят, аромата на червени плодове и подправки с леки ванилови нотки. Бих го запазила за март, когато женствеността е поставена на пиедестал.

 

Тези и още над 200 етикета на вина от Италия ще откриете на www.kinoivino.bg и в нашия Специализиран магазин за италиански вина (София, ул. Борис Арсов 9), където имате възможността да направите и своята Christmas Wine Box.

Тагове : РУБРИКАТА НА ЛИЛИ ЦВЕТКОВА: ВИНАТА НА ЗИМАТА

Потвърждавам Отказ