Рубриката на Веско Савов: Избрани вина за месец юли

  • Рубриката на Веско Савов: Избрани вина за месец юли

Рубриката на Веско Савов: Избрани вина за месец юли

01.07.2024

Спомням си, че месец юли 2023 година счупи рекорда за най-горещ месец, регистриран някога на Земята, надминавайки предишния рекорд от 2019 г. с 0,33°. Не искам да си помислям какви горещини ни очакват през 2024 г., но и честно казано никога не съм се чувствал по-подготвен с хубаво вино, което отсега знам, че ще пия в любимата компания на Джули на сянка, посрещайки красивите залези на юлските дни. Моите пет винени предложения са тук и ще се радвам, ако ги опитате заедно с нас, защото колкото повече са доволните хора, толкова по-хубав е животът.

Пенливо вино PROSECCO REGUTA, сорт Глера, изба Регута, област Фриули – Венеция Джулия.

С това искрящо и балончесто вино казваме "Здравей" на първото просеко, което внасяме от тази област, на неговата свежест, мекота и кремообразна пенливост! Изключително лесно за пиене и подходящо за всеки повод и за всеки ден като аперитив, с плодовата салата или на финала с печени сладкиши.

Бяло вино SAUVIGNON REGUTA, сорт Совиньон блан, изба Регута, област Фриули - Венеция Джулия.  Поне аз така си представям добрия Совиньон - ароматен, но не прекалено, със свежо, но и плътно тяло и дълъг финал. Това вино е моят избор за вечеря с рибни ястия, бяло месо или пък ризото.

Бяло вино LANGHE ARNEIS , сорт Арнейс, изба Кадия, област Пиемонт. Може би най-популярният бял сорт в Пиемонт, от които се произвеждат превъзходни бели вина, любими на мнозина! Виното притежава бледожълт цвят – искрящ и красив. Букетът съчетава цветя, тропически плодове и сено. Тялото е елегантно, пивко, с дълъг послевкус.

Розе VIVILUNA ROSATO, сорт Монтепулчано д'Абруцо/Сира, изба Френтана, област Абруцо. Едно розе в провансалски стил, но с истинска италианска душа. Това вино е най-новият проект на избата и сякаш прави танц в чашата, който те подканя да се разкършиш. Носи в себе си ароматен букет на цветя и червени плодове. Има забележителна свежест и мекота на небцето. Аз го препоръчвам с млади сирена и рибни ястия.

Червено вино PONTOS, сорт Примитиво ди Мандурия, изба Сан Джорджо, област Пулия.  Ако все пак, въпреки горещините, ви се допие червено вино, това вино е добър избор! То е част от трилогията /бяло, розе и червено/ създадена в подкрепа на каузата за спасяване на делфините в Йонийско море и от всяка продадена бутилка, семейство Тинаци, собствениците на избата даряват по 1 евро. Ние също се присъединяваме към тази каузата и го препоръчваме с меса на грил и тиган, пица или зрели сирена!

 

Тези и още над 200 етикета ще откриете на www.kinoivino.bg и в нашия Специализиран магазин за италиански вина (София, ул. Борис Арсов 9).

За допълнителна информация и винена консултация, може да се свържете с мен на телефон+359 87 8128910

Тагове : Рубриката на Веско Савов: Избрани вина за месец юли

Потвърждавам Отказ