РУБРИКАТА НА ЛИЛИ ЦВЕТКОВА: ВИНАТА НА ЛЯТОТО

  • РУБРИКАТА НА ЛИЛИ ЦВЕТКОВА: ВИНАТА НА ЛЯТОТО

РУБРИКАТА НА ЛИЛИ ЦВЕТКОВА: ВИНАТА НА ЛЯТОТО

20.06.2024

 “Всичко красиво и магическо се случва между месеците юни и август.“ Вероятно вече сте се натъквали на този цитат от Джени Хан. Аз напълно го споделям и смятам, че за всички магически неща трябва бутилка хубаво вино, иначе магията не е същата, а даже може и да не се случи!

През лятото пиенето на вино може да започне от сутринта и да приключи някъде към настъпването на есента. Докато се любувате на морски гледки, градски вечери и планинска романтика, предлагам да опитате моята селекция от вина за лято 2024 г. и обещавам, че чрез тях поне шест пъти ще усетите магията между юни и август!

SAN BASSO MARCHE IGT PASSERINA – Това е бялото вино, което с удоволствие ще сложа в плажната чанта и ще изпия докато морската пяна залива краката ми. Виното има чист бледожълт цвят, който радва окото. В носа се усеща сложен букет, първоначално на цитруси и кедрови нотки, а в последствие изплуват нюанси на липа и свежа лайка. Тялото е свежо и пивко, с преобладаващи зрели плодове – жълти сливи и червена ябълка.

Tara Falerio DOC -  Моят летен фаворит, когато на масата има рибни ястия или ризото с морски дарове. В носа се усещат зрели круши и жасмин, а небцето се наслаждава на зелени нотки на киви и маракуя. Виното е купаж от два сорта -  Пекорино и Требиано тоскано.

Dysme Fiano – Вино от сорта Фиано  - един  от най-старите класически сортове на Южна Италия. Ако между юни и август все пак ще се случи да приготвите вечеря вкъщи и да поканите приятели, това е виното, което със сигурност ще се хареса от всички. Цветът е сламено жълт, букетът е добра комбинация между плодови нотки и флорални усещания, а на небцето се усеща много добра балансираност между свежа киселинност и минерално тяло.

Rose Pinot Grigio - Всичко в това вино е забележително - изискан дизайн на бутилката, прекрасен цвят „люспа от лук” в линията на най-добрите провансалски розета, нос, в който се долавят аромати на бяла праскова и жълта ябълка и накрая един запомнящ се вкус с изявени минерални нотки и меки, копринени танини. Това определено е розето, което да изпиете с приятелки, докато се приготвяте за парти!

Vermentino di Toscana – Ако случайно искате да заминете за Тоскана, а нямате билет, сдобийте се с това вино. Аз си сипвам чаша, затварям очи и няма сила, която да ме убеди, че в този момент не съм в Тоскана! Много е добро! Има съблазняващ аромат на бели цветя, праскови и цитруси. Отличен баланс межди киселинност и минералност, с нотки на жълти плодове и лека пикантност. Чудесна компания за риба и морски дарове, печени зеленчуци и меки сирена.

Rossofredo – Черешката на тортата - уникално червено вино, създадено за консумация и в най-горещите летни дни. То е направено от местни сортове по специална технология и се сервира изстудено до 10 °С. Цветът е рубинен, в носа се усеща отчетлива балсамова нотка и плодови нюанси. Вкусът е изключително свеж, копринен и гладък, с траен завършек на червени костилкови плодове. Бих го споделила само с любими хора, с гледка от Родопите или пък докато чакам барбекюто на двора да стане готово!

Тези и още над 200 етикета на вина от Италия ще откриете на www.kinoivino.bg и в нашия Специализиран магазин за италиански вина (София, ул. Борис Арсов 9), където имам удоволствието да ви посрещна от вторник до събота.

Тагове : РУБРИКАТА НА ЛИЛИ ЦВЕТКОВА: ВИНАТА НА ЛЯТОТО

Потвърждавам Отказ