Училище за вино

 

УЧИЛИЩЕ ЗА ВИНО - ВКУСОВЕТЕ НА ИТАЛИЯ 

(Или как да не се чувствам идиот в магазина за вино и в ресторанта) 

 

- Харесваш ли вино?

- О, да, много!

- А какво вино харесваш?

- Ами, италианско /българско, чилийско, френско/ вино.

- По-точно?

- Май предпочитам бяло /червено, розе, газирано.

- И все пак...?!

- Ох, как да ти обясня, харесвам по-тежки /по-леки, по-сладки, по-ароматни/.

- Май беше мерло, или совиньон, не помня. Беше с черен /червен, зелен, златист, шарен/ етикет и имаше нарисуван замък /петел, кораб, слънце, рак/.

- Добре, добре! Избери вино, което харесваш!

- О, не, не. Ти избери, аз нищо не разбирам! Виж, много обичам вино, но редовно си купувам /поръчвам/ някакви глупости и тя/той/ ми се сърди.

Често, почти ежедневно, чувам или водя подобни диалози.

Участниците в тях най-често са начетени, интелигентни и умни хора, които просто не знаят какво харесват. За това, ние от Кино и Вино имаме предложение - хайде да се съберем в Училището за вино и да открием нашите вина! Ще започнем с Италия, страна с 20 области, повече от 100 провинции, над 370 сорта грозде, повече от 6000 изби - истинско море от вино! Ще се потопим в един безкрай от цветове, аромати и вкусове, от стилове и тенденции.

-Ще отворим и опитаме повече от 30 вина в търсене на нашето вино. Защото това е нашата свръхзадача, както казват в киното и театъра - не да ставаме сомелиери или дегустатори, а да открием и разберем нашия вкус и нашето вино! И да получим заслуженото от това самочувствие! Хайде!

 

 Какво да очаквате, скъпи винени приятели?

Тема 1: Какво е виното - алкохолна напитка, част от храната, мода или емоция? Стилове и видове във виното. Цветове, аромати, вкусове. Kратка история на виното. 

Тема 2: Бяла, пенлива и розова Италия. Сортове и вкусове. Основни области и какво да очакваме от тях.

Тема 3: Червена Италия - Кианти, Брунело, Барбера, Амароне и други гиганти на червените вина.

Тема 4: Как да избираме вино? Какво ни казват /или не ни казват/ етикетите? Цената - важна ли е при избора? Забавни слепи тестове.

 

Курсът се провежда в четири последователни седмици, всеки понеделник от 19:00 ч. до 21:30 ч.

Лектор на Училище за вино - Вкусовете на Италия: Веселин Савов - Симпозиарх, кинокритик, търговец на вино и винен консултант.

 

Очаквайте допълнителна информация за мястото и датите, на които ще стартира следващото издание на "Училище за вино - Вкусовете на Италия".