Рубриката на Джули Савова: вино за празник – вина за Цветница, Великден и Гергьовден

  • Рубриката на Джули Савова: вино за празник – вина за Цветница, Великден и Гергьовден

Рубриката на Джули Савова: вино за празник – вина за Цветница, Великден и Гергьовден

04.04.2024

Когато в календара наближат празници, никога не оставям нещата за последния момент, още по-малко на случайността. Обмислям подаръците внимателно, избирам дълго продуктите, с които да приготвим храната на празничната трапезата и най-вече дълго подбирам точното виното, така че да отива както на ястията, така и на компанията.

Великден е в началото на месец май и бих изневерила на себе си, ако препоръчам виното за този голям празник чак тогава. Аз вече съм отделила бутилките и само чакам точното време да ги охладя и да ги отворя! Ето и моите 8 предложения:

За празника на цветята:

Tarcisio Lugana, Tinazzi  -  бяло вино от сорта  Требиано ди Лугана. Носи букет от аромати – цитрусови и екзотични плодове, бели цветя и билки. Моят любим избор, когато става дума за компания на рибени ястия и морски дарове.

Sessantanni Rosé Salento IGP, San Marzano – За мен това вино е розов шедьовър и идеалният подарък за имениците! Лимитирана, еднократна серия, с която избата Сан Марцано ознаменува 60-годишнината си.

За Великден:

Roero Arneis, Cravanzola – свежо бяло вино от сорт Арнеис, с което избирам да посрещна гостите!  Това вино има мек сламено жълт цвят с оттенъци на старо злато. Ароматът е богат с преобладаващи флорални нотки и нюанси на свежи плодове. Вкусът е интензивен, с голяма елегантност и следа от жълти деликатесни ябълки.

Vermentino Ornate di Toscanа, Fattoria Montepescini – изключително качественото Верментино, което е отлична комбинация към платото със сирената! Има свеж флорален нос, красив сламено жълт цвят и силно тяло с нотки на цитрусови плодове и ядки.

Titolo DOC. ELENA FUCCI – е едно от най-награждаваните вина в нашето портфолио и няма как да не го почетем и ние на такъв голям празник, още повече, че подхожда на основното ястие! Това вино от сорта Алианико дел Волтуре е богат и сложен парфюм, минерален и плодов, ефирно младежки, с ясни пикантни нотки, който провокира силно усещане за череша, касис и розмарин, тютюн и канела. Притежава сух, силен аромат, богата структура, устойчив и дълъг финал. Вино със силно присъствие, което няма как да остане незапомнено.

Bardolino Chiaretto Campo delle Rosé,Tinazzi Ca' de' Rocchi – е розето, което препоръчвам да опитате за финал – с козунак или с Коломба, това е виното, което носи свежест, а в носа се усеща аромат на червени плодове - малини и дива череша.

За Гергьовден:

Collezione di Famiglia - Amarone della Valpolicella DOCG – ще грабне сърцето на всеки Георги и на всяка Гергана. Отличен избор за подарък, отлична комбинация за агнешкото, което по традиция се приготвя за този празник! Виното притежава превъзходен аромат на червени плодове, по-специално слива и череша с лека нотка на индийско орехче.

Chianti Colli Senesi RISERVA DOCG Fattoria Montepescini – е класическо червено вино от винения регион Кианти, Тоскана! Виното е купаж от Санджовезе 90% и Канайоло 10%. Отлежава 24 месеца в барици и още 8-10 месеца в бутилката, преди да се появи на пазара. Има наситен рубинен цвят и аромат на букет от плодови и флорални нотки. Вкусът е плътен, напълно овладян, с елементи на череши , ванилия и шоколад. Идеален избор за празника!

 

Всички тези отлични италиански вина са на специална празнична цена – 15% от редовната, от 22 април до 28 април. Ще ги откриете онлайн на www.kinoivino.bg и на място в Специализирания магазин за италиански вина на Кино Вино!

Тагове : Джули Савова Вино Празник Цветница Великден Гергьовден

Потвърждавам Отказ